Ți s-a întâmplat și ție să-ți propui la începutul unui nou an, obiective mari, pline de entuziasm și încredere după care să uiți complet de ele sau să te simți neputincios/oasă în a le pune în practică? Ai fost în vreun moment inspirat de diverse postări, imagini din social media care vorbeau clișeic despre transformarea personală dar nu ai reușit să te încadrezi în acele tipare?
Ei bine, trăim într-o epocă plină de recomandări și informații de tot felul, care ne gâdilă urechile și vizualul, însă ne lipsește experimentarea acestor lucruri. Începutul unui nou an este perioada cea mai fertilă pentru transmiterea acestor idei, cu privire la transformarea vieților noastre.
Care sunt efectele nerealizării scopurilor propuse și ce ne poate ajuta în acest sens?
De multe ori, a nu ne duce la capăt scopurile propuse, ne poate stârni anxietate, neîncredere personală, dezamăgire. Este foarte important ca înainte de a-ți propune orice modificare în viața ta (chiar și la începutul unui nou an), să îți pui câteva întrebări simple,
care să te ajute în a conștientiza iar mai apoi, materializa ceea ce îți dorești să împlinești. A reflecta la aspecte precum: „De ce vreau să fac acest lucru?” „Cum mă va face să mă simt?”
„Cum va arăta viața mea dacă se va împlini?” poate fi un început bun în a evita să-ți propui lucruri care nu se pliază pe nevoile și valorile tale.
Ce ne ajută să devenim conștienti de propriile alegeri?
Cu cât ne obișnuim să reflectăm mai des la cauzele pentru care realizăm anumite obiceiuri, cu atât devenim mai prezenți în viețile noastre. Adică, nu mai facem lucrurile la modul automat și inconștient. Ci devenim stăpânii propriilor noastre decizii. Iar de aici,
pornește un frumos drum pe calea creșterii încrederii în sine. Pentru că, a fi conștient de alegerile și cauzele făcute în acest sens, ne cresc puterea, responsabilitatea și capacitatea de asumare, care ne fac să ne simțim bine în pielea noastră.
Ce poți face pentru a-ți stabili scopuri realiste, adaptate nevoilor tale?
Chiar dacă am pășit într-un nou an, lucrurile în viețile noastre nu se modifică la modul automat, chiar și cu niște obiective așezate frumos pe hârtie. E nevoie de mai mult de atât. Creierului nostru îi place familiaritatea, iar venirea unor schimbări produce de multe ori rezistență și împotrivire.
Iată câteva recomandări pe care le poți avea în vedere, dacă dorești să îți creionezi niște scopuri tangibile și adaptate nevoilor tale în noul an:
– Propune-ți lucruri realiste și simple, care să nu presupună resurse foarte mari de energie, timp, muncă.
– Întreabă-te dacă ceea ce îți propui este dorința ta sau a altcuiva.
– Află ce este cu adevărat important și valoros pentru tine și pleacă de acolo în descrierea unor scopuri.
– Fă-ți un plan cu un număr mic de pași pe care să-i urmezi pentru fiecare obiectiv ales, încât să știi concret cum să pui în practică acel aspect.
– Descrie cum te va face să te simți realizarea fiecărui scop. Folosește cuvinte care descriu stările emoționale și inclusiv corporale.
– Notează obstacolele pe care le poți întâlni pe parcursul îndeplinirii acestora. Întreabă- te ce ai putea face pentru a le depăși.
– Începe cu pași mici, făcuți zilnic.
– Dă-ți voie să greșești, să uiți, să cazi în vechile obișnuințe. Creierul are nevoie de timp și de consecvență pentru a întipări noi tipare.
– Ai răbdare cu tine și caută să nu pui foarte multă presiune. Cu cât ne judecăm mai aspru și avem așteptări mai mari de la noi, cu atât tindem să ne demotivăm singuri.
– Fii alături de tine și oferă-ți înțelegere așa cum ai face-o cu un prieten drag. Relația cu noi înșine este foarte importantă și ne este baza multor schimbări valoroase.
A fi în contact cu noi înșine, cu valorile și nevoile noastre, e mai important decât a fi în trend cu postările inspirațioale de pe social media.
Dă-ți voie să fii imperfect/ă, simplu/ă, autentic/ă, dar ceea ce alegi să faci și să îți propui în noul an, să te reprezinte pe tine și nu clișee, citate care nu te definesc cu adevărat sau trenduri actuale.
0 comentarii